9 z 12
Jadłospis z przewagą produktów roślinnych należy do...
fot. Oleksandra Anschiz/123RF

DIETA WEGETARIAŃSKA – 40%

Jadłospis z przewagą produktów roślinnych należy do najzdrowszych, m.in. zmniejsza ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego i cukrzycy. Jak jednak wynika z badań zaprezentowanych w piśmie „Progress in Cardiovascular Disease”, bezmięsne menu jest szczególnie korzystne dla układu krążenia. Dzięki diecie wegetariańskiej ryzyko rozwoju choroby wieńcowej serca, a także spowodowanej nią śmierci, może spaść nawet o 40 proc. Menu bez mięsa oznacza też o 34% prawdopodobieństwo pojawienia się nadciśnienia. A u co najmniej 90 proc. pacjentów pozwala na całkowite lub chociaż częściowe odblokowania „zatkanych” arterii.

10 z 12
Już od pewnego czasu mówi się o tym, że nieodtłuszczony...
fot. grafvision/123RF

JEDZENIE PEŁNOTŁUSTEGO NABIAŁU – 42%

Już od pewnego czasu mówi się o tym, że nieodtłuszczony nabiał jest zdrowy. Choć naukowcy dotąd odradzali jego częste spożycie ze względu na duży udział tłuszczów nasyconych, teraz będą musieli zrewidować zalecenia. Jak wynika z analizy nawyków żywieniowych ponad 130 tys. ludzi z 21 krajów, obecne z produktach mlecznych specyficzne tłuszcze mają tak naprawdę działanie ochronne dla serca. Jak czytamy w piśmie „The Lancet”, osoby spożywające co najmniej 2 porcje tłustego nabiału dziennie (średnio 3,2 porcji) rzadziej umierają z powodu chorób serca czy wylewu niż ci, którzy nie zjadają nawet jednej porcji. Porcja to duża szklanka mleka lub jogurtu, 15 g sera albo łyżeczka masła. Z kolei „American Journal of Clinical Nutrition” donosi, że u osób jedzących produkty mleczne, które mają we krwi najwyższe poziomy pochodzących z nich kwasów tłuszczowych, dochodzi do wylewu o 42% rzadziej niż u ludzi z najniższymi stężeniami tych lipidów.

11 z 12
Dobrze jest troszczyć się o stan swojego zdrowia, jednak gdy...
fot. Maitree Boonkitphuwadon/123RF

UMIAR W ZAMARTWIANIU SIĘ O ZDROWIE – 73%

Dobrze jest troszczyć się o stan swojego zdrowia, jednak gdy związany z nim niepokój spędza sen z powiek, może nam tylko szkodzić. Nadmierne martwienie się tym, że w organizmie może rozwijać się choroba, czy szukanie pomocy medycznej przy ewidentnym braku problemu, może w rzeczywistości zwiększyć ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca o 73 proc. Zamiast więc popadać w hipochondrię czy bez zaleceń lekarza sięgać po suplementy diety czy nawet leki, lepiej wykonać odpowiednie badania – tylko one mogą pomóc ocenić faktyczne zagrożenie chorobami.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

Polecamy

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu