1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Te proste i szybkie do przygotowania przekąski idealnie...
fot. fedorkondratenko/123rf.com

Te proste i szybkie do przygotowania przekąski idealnie sprawdzą się w czasie sylwestrowej nocy. Wypróbuj te przepisy, a przekonasz się jak łatwo można przygotować zdrowe przekąski!

2 z 14
Składniki:...
fot. kabvisio/123rf.com

Roladki z łososiem

Składniki:
– 2 duże placki z tortilli pszennej (kupne lub domowe) można użyć również naleśników,
– 200 g łososia wędzonego na zimno,
– 50 g serka kremowego,
– 100 g sera feta,
– 100 g ogórka świeżego,
– garść liści szpinaku baby lub rukoli,
– kilka liści sałaty,
– szczypiorek.

Przygotowanie:
Widelcem rozgnieć i wymieszaj ser feta z serem kanapkowym. Powstałą mieszanką posmaruj naleśniki lub podgrzaną tortillę. Na wierzch ułóż łososia, posyp posiekanym koperkiem, następnie połóż rukolę, dodaj posiekany szczypiorek i 2-3 listki sałaty. Zwiń, pokrój ukośnie na ok. 3 cm kawałki i ułóż na półmisku.

3 z 14
Składniki:...
fot. tbralnina/123rf.com

Hummus z warzywami

Składniki:
– 1 puszka (ok. 400 g) ciecierzycy,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– 5 łyżek pasty sezamowej tahini,
– 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego),
– 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek,
– pieprz i sól,
– marchewka, seler naciowy, kolorowa papryka.

Przygotowanie:
Odsączoną ciecierzycę oraz kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy miksuj w blenderze. W międzyczasie dodawaj po kolei resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, szczyptę pieprzu i soli, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski). Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaj do niej więcej zalewy. Wyłóż na miseczkę, a warzywa pokrój w słupki i włóż do szklanek.

4 z 14
Chipsy wcale nie muszą być niezdrowe, ciężkostrawne i...
fot. carlanichiata/123rf.com

Domowe chipsy

Chipsy wcale nie muszą być niezdrowe, ciężkostrawne i tuczące. Wystarczy, że zamiast kupować gotowe, zrobisz domowe chipsy pieczone w piekarniku z wybranymi przez siebie dodatkami.

Składniki:
- kilka ziemniaków,
- niewielka ilość oliwy z oliwek lub oleju,
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano itp.)

Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój na cienki plasterki. Włóż do miski, polej oliwą i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aby plasterki były obtoczone z obu stron równomiernie. Pokrojone ziemniaki można również włożyć do woreczka z oliwą i przyprawami i wymieszać. Następnie ziemniaki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Domowe chipsy możesz zrobić w ten sam sposób z marchewki, buraka lub selera.

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Te objawy zauważysz podczas Bożego Narodzenia. Mogą świadczyć o początkach cukrzycy

Te objawy zauważysz podczas Bożego Narodzenia. Mogą świadczyć o początkach cukrzycy

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Zobacz również

Ból brzucha po świątecznym obżarstwie? Wypróbuj proste sposoby na lepsze trawienie

Ból brzucha po świątecznym obżarstwie? Wypróbuj proste sposoby na lepsze trawienie

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!