5 z 7
Fasola i inne rośliny strączkowe do idealny dodatek do dań,...
fot. ROMAN ODINTSOV / Pexels

Jaja i rośliny strączkowe

Fasola i inne rośliny strączkowe do idealny dodatek do dań, w których brakuje błonnika pokarmowego, są także świetnym źródłem białka. Sprawia to, że dani z ich dodatkiem są bardziej sycące. Dodatkowo dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz licznych witamin i składników mineralnych. Można dodać je do omletu lub tortilli.

6 z 7
Jajka i ryby to duet, który gra główną rolę w wielu daniach....
fot. Alesia Kozik / Pexels

Jajka i ryby

Jajka i ryby to duet, który gra główną rolę w wielu daniach. Ostatnio szczególnie modny jest w poke bowlach, daniach kuchni hawajskiej. To połączenie trafia też często razem do sałatek. Dlaczego warto je łączyć? Te składniki współgrają nie tylko smakowo. Ryby są świetnym źródłem kwasów omega-3, białka oraz licznych składników mineralnych.

7 z 7
Lubisz jajka? Dodając do nich odpowiednie dodatki możesz...
fot. Alleksana / Pexels

5 najlepszych dodatków do jajek

Lubisz jajka? Dodając do nich odpowiednie dodatki możesz sprawić, że ich jedzenie będzie jeszcze zdrowsze i smaczniejsze.

Zobacz również

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Polecamy

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw