
Noś okulary przeciwsłoneczne
Oczy alergika są szczególnie wrażliwe na promieniowane słoneczne, dlatego zakładaj okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV nawet w mniej słoneczne dni.
Jeśli nosisz okulary korekcyjne i często korzystasz z komputera, telefonu lub innych urządzeń elektronicznych z ekranami używaj szkieł z powłoką antyrefleksyjną oraz filtrem światła niebieskiego. Dzięki temu unikniesz nadmiernego zmęczenia oczu oraz łzawienia czy przekrwienia spojówek i tak już podrażnionych przez działanie alergenów.

Wypróbuj zioła na oczy
Zioła działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, ściągająco, zmniejszają swędzenie, przekrwienie oczu oraz obrzęk powiek. Wypróbuj świetlik lekarski, rumianek, chaber bławatek, oczar wirginijski, a także herbatę czarną czy zieloną. Wystarczy kupić w aptece susz ziołowy lub zioła w postaci herbatki do zaparzania. Należy parzyć je według instrukcji na opakowaniu, ale o połowę zmniejszyć ilość użytej wody, będzie to więc pół szklanki wody na 1-1,5 łyżeczki ziela lub 1-2 saszetki herbatki. W przestudzonym naparze zanurz wacik i przecieraj nim oczy lub zrób okłady. Możesz także położyć na oczy torebki po zaparzeniu ziół czy herbaty.

Częściej mrugaj oczami
Może to dziwne zalecenie, bo przecież mrugamy cały czas. Jednak podczas pracy przed komputerem lub korzystania ze smartfona czy tabletu tych mrugnięć jest znacznie mniej, a wzrok skupia się na obrazie tuż przed naszym nosem. Tak sytuacja nadwyręża wzrok, a oczy stają się suche, ponieważ każde mrugnięcie je nawilża.
Dlatego pracując przed komputerem pamiętaj, żeby robić nawet krótkie przerwy, ale regularnie co ok. 30 minut. Spójrz wtedy w dal, najlepiej przez okno na drzewo czy park w oddali (jeśli oczywiście masz taką możliwość) i pomrugaj intensywnie. Dzięki temu oczy odpoczną, a powieki naturalnie je nawilżą.

Dieta dla oczu
Higiena oczu alergika to nie tylko nawilżanie i wypłukiwanie alergenów, ale także odpowiednia dieta, która wesprze wzrok i ochroni siatkówkę oka przed chorobami. Przede wszystkim wzbogać swoją dietę o produkty bogate w luteinę, która chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. Jest ona żółtym barwnikiem z grupy karotenoidów, który występuje m.in. w produktach takich jak szpinak, brokuły, jarmuż, sałata, natka pietruszki, dynia, cukinia, jaja kurze.
Dietę warto również uzupełnić w produkty o działaniu przeciwzapalnym zawierające kwasy omega-3 takie jak tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, makrela) oraz prowitaminę witaminy A, czyli beta-karoten takie jak marchew, pomidory, mango, botwinka czy czerwona papryka.