2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in....
fot. pixabay.com

Kochasz czekoladę? To świetnie! Teraz masz 8 powodów, żeby jeść ją z czystym sumieniem. Sprawdź, jak czekolada działa na twój organizm?

Czekolada a miażdżyca

Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – zmniejszać zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej. Ma to związek z jego wpływem na syntezę tlenku azotu, który reguluje pracę naczyń krwionośnych.

Zobacz również

Wiosna z Disco Polo - koncert gwiazd w Cypriance, gmina Fabianki. Zdjęcia, wideo

Wiosna z Disco Polo - koncert gwiazd w Cypriance, gmina Fabianki. Zdjęcia, wideo

Potknięcia faworytów. Górnik włączył się do walki o mistrza [PODSUMOWANIE]

Potknięcia faworytów. Górnik włączył się do walki o mistrza [PODSUMOWANIE]

Polecamy

Bakterie kałowe w wodzie butelkowanej. Znana firma ma kłopoty

Bakterie kałowe w wodzie butelkowanej. Znana firma ma kłopoty

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

GIS ostrzega: Tatar wołowy, 200 g (24.04)

GIS ostrzega: Tatar wołowy, 200 g (24.04)