5 z 9
Lody mogą jeść osoby z zaburzeniami trawienia, ponieważ są...
fot. rangizzz/123rf.com

Wspomagają trawienie

Lody mogą jeść osoby z zaburzeniami trawienia, ponieważ są one lekkostrawne i nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym. Lody jogurtowe dodatkowo zawierają bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową, wspomagają trawienie, wzmacniają także odporność.

6 z 9
Lody produkowane z mleka zawierają tryptofan, czyli...
fot. DragonImages/gettyimages.com

Uspokajają i ułatwiają zasypianie

Lody produkowane z mleka zawierają tryptofan, czyli aminokwas, który jest prekursor serotoniny zwanej hormonem szczęścia i melatoniny – hormonu snu. Jest on naturalnym środkiem uspokajającym i stymuluje układ nerwowy. Uspokaja, wycisza i pomaga zapobiegać objawom bezsenności.

7 z 9
Chociaż lody, szczególnie u małych dzieci, mogą przyczyniać...
fot. Erstudiostok/gettyimages.com

Zmniejszają ból gardła

Chociaż lody, szczególnie u małych dzieci, mogą przyczyniać się do rozwoju anginy lub zapalenia gardła poprzez wychłodzenie i osłabienie odporności, to jednak jedzenie ich już w czasie infekcji pomaga złagodzić ból gardła. Niska temperatura deseru schładza obrzmiałe tkanki gardła i w ten sposób łagodzi stan zapalny oraz zmniejsza obrzęk.

Należy jednak pamiętać, że jedzenie lodów na ból gardła tylko doraźnie łagodzi ten nieprzyjemny objaw i przynosi chwilową ulgę, ale nie leczy. Dlatego nie należy rezygnować z właściwej kuracji, która zwalcza przyczynę choroby, czyli bakterie lub wirusy, a nie tylko objaw w postaci bólu.

8 z 9
Lody na bazie mleka lub śmietanki są bogate w wapń, który...
fot. Magazyn globalny/gettyimages.com

Zapobiegają osteoporozie i próchnicy

Lody na bazie mleka lub śmietanki są bogate w wapń, który jest podstawowym budulcem kości. Jego wysoka dawka, której w szklance lodów o pojemności 250 ml jest aż 400 mg, pokrywa aż połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik u osoby dorosłej. Dzięki temu lody spowalniają tempo ubytku masy kostnej, które następuje wraz z wiekiem. Wapń wpływa także na mineralizację szkliwa zębów, dzięki czemu są one mocne i zdrowe.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?