4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Pisarz z Opola najlepszym autorem w całej Polsce. Jak komentuje to Remigiusz Mróz?

Pisarz z Opola najlepszym autorem w całej Polsce. Jak komentuje to Remigiusz Mróz?

Stal gorsza od Indykpolu w pierwszym meczu o 7. miejsce w PlusLidze

Stal gorsza od Indykpolu w pierwszym meczu o 7. miejsce w PlusLidze

Polecamy

GIS wydał ostrzeżenie przed produktem (12.04)

GIS wydał ostrzeżenie przed produktem (12.04)

„Francuska kapusta” i lecznicze zioło. Wiosenny chwast o niezwykłych właściwościach

„Francuska kapusta” i lecznicze zioło. Wiosenny chwast o niezwykłych właściwościach

Używasz go codziennie, a jest siedliskiem bakterii. Czystszy jest nawet sedes!

Używasz go codziennie, a jest siedliskiem bakterii. Czystszy jest nawet sedes!