3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie...
fot. 1314997/pixabay.com

E 433 – Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80, P80)

Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie stabilizuje kropelki tłuszczu mlecznego i zapobiega zmianom ich konsystencji, a także w wyrobach cukierniczych, produktach dietetycznych, gumach do żucia, sosach, produktach zastępujących posiłki i innych gotowych wyrobach, a ponadto w lekach, suplementach diety i kosmetykach.

Z badań wynika, że związek ten sprzyja rozwojowi niebezpiecznych bakterii Escherichia coli, które dodatkowo są też częstym zanieczyszczeniem surowców odzwierzęcych i należy do najczęstszych powodów zatruć pokarmowych.

Ten i inne emulgatory (m.in. podobny polisorbat 40 czy 20), które również dodaje się do wymienionych produktów, ułatwiają przenikanie szkodliwych bakterii przez śluzówkę jelita, która w normalnych warunkach jest skuteczną barierą ochronną. Sprawia również, że łatwiej powstające pod ich wpływem komórki nowotworowe szybciej się dzielą, a rzadziej obumierają.

Zobacz również

Podbiał oznacza wiosnę. Przepisy z podbiału dla zdrowia i urody

Podbiał oznacza wiosnę. Przepisy z podbiału dla zdrowia i urody

Kuracja wiosenna z rzeżuchą. 5 powodów, dla których warto jeść ją nie tylko od święta

Kuracja wiosenna z rzeżuchą. 5 powodów, dla których warto jeść ją nie tylko od święta

Polecamy

Ciche dni to forma przemocy w związku. Ekspertka: warto zastąpić je „kłótnią mailową”

Ciche dni to forma przemocy w związku. Ekspertka: warto zastąpić je „kłótnią mailową”

Dawid Kubacki informuje o stanie żony. Opublikował poruszające zdjęcie

Dawid Kubacki informuje o stanie żony. Opublikował poruszające zdjęcie

L4 na żądanie wkrótce wystawisz sobie sam? Sprawdź nowy pomysł samych lekarzy

L4 na żądanie wkrótce wystawisz sobie sam? Sprawdź nowy pomysł samych lekarzy

Dodaj ogłoszenie