
O tym pamiętaj dwa razy w roku przy zmianie czasu
Zmiana czasu ma negatywny wpływ na dla zdrowie. Zobacz, jak działa na nasze samopoczucie i ryzyko rozwoju problemów zdrowotnych.

Zmiana czasu a obniżona odporność
Wiele osób zauważa, że nie wysypiając się łatwiej łapie infekcje. Jest to szczególnie niebezpieczne nie tylko w sezonie grypowym, ale też w sytuacji obecnej pandemii koronawirusa.
Zjawisko badano m.in. wśród identycznych bliźniąt jednojajowych. Te z nich, u których stwierdzono skrócony sen, zaobserwowano też upośledzenie odporności, co jest związane m.in. z mniejszym wytwarzaniem cytokin, niezbędnych do zwalczania infekcji.
Badanie omówione w piśmie „Sleep” sugeruje, że u osób nie zapewniających sobie odpowiedniej ilości snu szczepionki są znacznie mniej efektywne niż u tych wyspanych, co stwierdzono na podstawie zmniejszonej liczby przeciwciał po podaniu szczepionki przeciw zapaleniu wątroby typu B. W badaniach mniejsza odpowiedź immunologiczna pojawiała się też po kontakcie z rinowirusem, odpowiedzialnym za ok. połowę przypadków przeziębień.
Natomiast według najnowszych doniesień niemieckich dobrej jakości sen wspomaga aktywność limfocytów T.

Migrenowe bóle głowy po zmianie czasu
Ból głowy to dla wielu osób nieodłączna cena funkcjonowania w nienaturalnych godzinach, ale związane z tym faktem zaburzenie fazy REM snu zwiększa również ryzyko powstawania migren.
Zakłócenie rytmu dobowego prowadzi do obniżenia progu aktywacji bólu w komórkach centralnego i obwodowego układu nerwowego. Zaburzenia snu nie tylko zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia migreny, ale też mogą być bezpośrednią przyczyną rozwoju jej objawów. Uważa się, że mechanizm ten jest wspólny dla wszystkich wywołujących ją czynników, a jest nim stres oksydacyjny w wyniku działania wolnych rodników.

Zaburzenia apetytu związane ze zmianą czasu
Odczuwanie głodu i sytości jest regulowane przez neuroprzekaźniki, potocznie nazywane hormonami, m.in. leptynę („hormon sytości”) i grelinę („hormon głodu”). Na ich wydzielanie wpływa rytm dobowy, i wynikająca z niego ilość i jakość snu.
Od nocnego wypoczynku zależy również produkcja insuliny. To hormon o największym znaczeniu dla gospodarki energetycznej organizmu, ponieważ umożliwia pobieranie przez wszystkie komórki krążącej we krwi glukozy. Niedosypianie zwiększa jego produkcję, a co za tym idzie – gromadzenie energii w postaci tkanki tłuszczowej.
Sama zmiana pór jedzenia wpływa na to, ile ważymy: spożywanie tej samej dawki kalorii może nie tuczyć, gdy są przyjmowane wcześnie w ciągu dnia, i prowadzić do tycia, gdy są przyjmowane zbyt późno. Warto też pamiętać, że po zmroku słabiej odczuwamy sytość, co może prowadzić do nadmiernej konsumpcji.