
Jeżyna na odporność
Ze względu na dużą dawkę witaminy C i innych antyoksydantów jeżyny wspomagają odporność i przyspieszają leczenie przeziębienia oraz innych infekcji. Kwas askorbinowy pobudza produkcję białych krwinek, które stoją na straży naszej odporności i zwalczają patogeny.

Jeżyny na stres i pamięć
Te leśne owoce zawierają magnez, który korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego. Łagodzi on objawy stresu i przemęczenia. Jedzenie jeżyn wpływa więc pozytywnie na samopoczucie i poprawia humor. Natomiast zawarte w nich antyoksydanty wspierają działanie mózgu, opóźniają procesy starzenia się i usprawniają funkcje poznawcze takie jak pamięć i koncentracja.

Jeżyny odmładzają
Zawarte w owocach witaminy C i A przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników, które odpowiadają za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do przyspieszenia procesów starzenia się organizmu. Jedzenie jeżyn pozytywnie wpływa również na wygląd, niweluje widoczność zmarszczek, wygładza i rozpromienia cerę, wpływa także korzystnie na kondycję włosów i paznokci.

Jeżyny na mocne kości
Dzięki zawartości witaminy K jeżyny wpływają na mineralizację kości i zapobiegają łamaniu się ich oraz redukują ryzyko wystąpienia osteoporozy. Witamina K bierze również udział w procesach krzepnięcia krwi, więc korzystnie wpływa także na układ krążenia. Jedzenie jeżyn wspomaga więc gojenie się ran i siniaków oraz zmniejsza zbyt obfite krwawienia miesiączkowe.

















