3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Marchew, dynia, melon, suszone morele, jarmuż, szpinak…

Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre źródła beta-karotenu w diecie. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna w procesie dojrzewania komórek układu odpornościowego. Wzmacnia skórę, a także błony śluzowe przewodu pokarmowego, które nawet lekko uszkodzone stanowią otwartą furtkę dla drobnoustrojów. Wysokie spożycie produktów obfitujących w beta-karoten (ok. 30 mg na dobę) wykazuje działanie ochronne na organizm uwarunkowane silnym działaniem antyoksydacyjnym tego związku. By, dostarczyć taką ilość beta-karotenu wystarczy wypić ok. 350 ml jednodniowego soku marchwiowego.

Zobacz również

Strzelanie zaczął Sokół, ale potem istniała już tylko Stal Łańcut

Strzelanie zaczął Sokół, ale potem istniała już tylko Stal Łańcut

Mali goście wspólnie przygotowywali posiłek w redakcji Dziennika Zachodniego

Mali goście wspólnie przygotowywali posiłek w redakcji Dziennika Zachodniego

Polecamy

Niecodzienne odkrycie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej? Czy Ziemia jest zagrożona

Niecodzienne odkrycie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej? Czy Ziemia jest zagrożona

Tysiące euro za leżenie. To eksperyment we współpracy z NASA

Tysiące euro za leżenie. To eksperyment we współpracy z NASA

Przyciągniesz obiekt uczuć do siebie jak magnes. Czym są feromony i jak działają?

Przyciągniesz obiekt uczuć do siebie jak magnes. Czym są feromony i jak działają?