
Te produkty najbardziej szkodzą trzustce. Jeśli chcesz zadbać o jej zdrowie, lepiej ich unikaj!
Są takie produkty, które obciążają trzustkę bardziej niż inne. Nie tylko powodują objawy zaburzeń jej działania, jak bóle brzucha, nudności i wzdęcia, bo z czasem też jej szkodzą.
fot. freepik

Węglowodany proste
Trzustka bierze udział w regulacji stężenia glukozy we krwi, a spożywanie produktów zawierających węglowodany proste znacznie ją obciąża. Dlatego w profilaktyce chorób trzustki należy z jadłospisu wyeliminować cukier, słodycze, słodkie napoje, a także pieczywo cukiernicze.
W wielu badaniach wykazano, że spożywanie węglowodanów prostych prowadzi do nagłych skoków glikemii, co zmusza trzustkę do cięższej pracy i zwiększenia wydzielania insuliny.
Dodatkowo produkty słodzone powodują wzrost trójglicerydów we krwi, których zbyt wysoki poziom zwiększa ryzyko rozwoju ostrego zapalenia trzustki.

Tłuste i smażone potrawy
Smażone i tłuste potrawy znacznie obciążają trzustkę, która musi produkować większe ilości enzymów trawiennych, niż w przypadku produktów o niższej zawartości tłuszczu.
Dlatego z diety należy wyeliminować produkty typu fast food, smażone na głębokim tłuszczu, chrupki oraz produkty wysokoprzetworzone, takie jak parówki, kiełbasa i konserwy mięsne.

Śmietana i tłuste sosy
Produkty bogate w tłuszcze, a w szczególności śmietana oraz majonez są ciężkostrawne oraz wysokokaloryczne. Częste spożywanie tych produktów wraz z dietą może zaburzać pracę trzustki i powodować dolegliwości trawienne.