
Alkohol
Regularne i nadmierne spożywanie alkoholu powoduje wzrost stężenia trójglicerydów i cholesterolu, co jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju ostrego zapalenia trzustki.
Szacuje się, że aż 30-40 proc. przypadków ostrego zapalenia trzustki oraz 65-95 proc. przewlekłego zapalenia jest konsekwencją spożywania nadmiernych ilości alkoholu.
W przypadku istniejących już chorób trzustki powinno się całkowicie zrezygnować z picia napojów alkoholowych, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem narządu, a nawet śmiercią.

Palenie tytoniu
Dym tytoniowy zawiera ponad 40 związków o udowodnionych właściwościach rakotwórczych. Czy palenie ma również wpływ na rozwój chorób trzustki? Naukowcy z Nowej Zelandii zaobserwowali, że palacze mają o 87 proc. większe ryzyko rozwoju chorób trzustki niż osoby niepalące.
Palenie tytoniu zwiększa również ryzyko rozwoju raka trzustki. Ten rodzaj nowotworu według analiz cechuje się największą śmiertelnością, ponieważ szansa na 5-letnie przeżycie od momentu diagnozy wynosi tylko ok. 10,8 proc.

Gdy boli trzustka, dolegliwości są odczuwane z lewej strony jamy brzusznej. Choć jest położona pod żebrem, ból może promieniować do pleców i kręgosłupa.

Uczucie ciężkości po niektórych posiłkach może oznaczać nieprawidłową pracę trzustki.