5 z 11
Składniki te stosowane są do zagęszczania zup, w tym również...
fot. lenyvavsha/123rf.com

Śmietana i mąka pszenna

Składniki te stosowane są do zagęszczania zup, w tym również do żurku. Jednak mąka pszenna jest źródłem dużej ilości węglowodanów, które powodują nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie jego nagły spadek. Takie wahania poziomu cukru we krwi prowadzą do rozregulowania pracy trzustki i zaburzeń hormonalnych. Nadmiar węglowodanów w diecie może także być przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości. Należy pamiętać, że oczyszczona mąka pszenna jest również składnikiem białego chleba i bułek, które stosuje się jako dodatek do żurku. To może prowadzić do nadmiaru węglowodanów i skutkować odczuwaniem senności po posiłku, a także zaburzeń trawiennych.

Śmietana dodawana do żurku zawiera z kolei duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwiększają one poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, a regularnie spożywane mogą prowadzić do miażdżycy oraz rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

6 z 11
Przed Wielkanocą w sklepach pojawia się mnóstwo produktów...
fot. freepik.com

Gotowy zakwas lub żurek

Przed Wielkanocą w sklepach pojawia się mnóstwo produktów ułatwiających przygotowanie świątecznego stołu. Są wśród nie tylko zakwasy na żurek, ale nawet gotowe żurki czy barszcze białe nie tylko w postaci płynnej zupy, ale także proszku w torebkach. Do takich gotowych produktów należy jednak podchodzić z bardzo dużą rezerwą i nie dać się nabrać na ładną etykietę opatrzoną zapewnieniami, że produkt jest domowy, „jak u babci” czy na naturalnym zakwasie. Mimo dobrej reklamy gotowy żurek czy zakwas może zawierać sporo zbędnych i szkodliwych substancji w postaci dużych ilości soli czy sztucznych aromatów np. aromat dymu wędzarniczego.

Należy więc czytać skład i wybierać produkt o jak najkrótszej liście składników. Lepiej również kupić gotowy zakwas i z niego przygotować w domu żurek niż kupować gotowy żurek.

7 z 11
Smaczny żurek rozgrzewa w czasie wielkanocnego śniadania po...
fot. baloon111/123rf.com

Smaczny żurek rozgrzewa w czasie wielkanocnego śniadania po powrocie z porannej rezurekcji.

8 z 11
Aby tradycyjny żurek był zdrowszy i bardziej pożywny użyj...
fot. zi3000/123rf.com

Aby tradycyjny żurek był zdrowszy i bardziej pożywny użyj składników dobrej jakości.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!