4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Wsparcie dla 54 jednostek OSP w Małopolsce na zakup samochodów ratowniczo-gaśniczych

Wsparcie dla 54 jednostek OSP w Małopolsce na zakup samochodów ratowniczo-gaśniczych

Śmiertelny wypadek Złochowicach. 56-latka myślała, że najechała na worek ze śmieciami

Śmiertelny wypadek Złochowicach. 56-latka myślała, że najechała na worek ze śmieciami

Polecamy

Księżna Kate jest poważnie chora! Wydała oficjalne oświadczenie

Księżna Kate jest poważnie chora! Wydała oficjalne oświadczenie

Wycofany popularny lek na kaszel i zatoki. Może zawierać szkło!

Wycofany popularny lek na kaszel i zatoki. Może zawierać szkło!

Groźna bakteria w mięsie z supermarketu. Sprawdź, co robić, jeśli masz je w lodówce

Groźna bakteria w mięsie z supermarketu. Sprawdź, co robić, jeśli masz je w lodówce