Przesilenie wiosenne sprawia, że czujesz się zmęczony? Wypróbuj te zioła i poczuj różnicę. Te rośliny to naturalny zastrzyk energii
Berberys zwyczajny
Owoce tej rośliny to znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu oraz witaminy E, które są silnymi antyoksydantami i wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi. Mimo że najczęściej spożywa się owoce berberysu, to właściwości zdrowotne wykazują także liście, kora i korzenie. Dzięki zawartości olejków eterycznych oraz soli mineralnych, spożywanie berberysu zwyczajnego łagodzi objawy stresu oraz poprawia nastrój i zwiększa koncentrację. Dodatkowym atutem jest to, że berberys jest źródłem berberyny, związku obniżającego cukier we krwi.
Jak przygotować napar dodający energii? Wystarczy łyżeczkę kory lub liści zalać szklanką wody i doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić na 15 minut i przecedzić. Tak przygotowany napój można pić 2 razy dziennie, jednak należy unikać spożywania go wieczorem. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są również owoce berberysu zwyczajnego, które można stosować jako dodatek do potraw.