3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Warzywa w zielonym kolorze, zwłaszcza te liściaste, są...
fot. lecic/123RF

Zielony koktajl ze szpinaku z awokado

Warzywa w zielonym kolorze, zwłaszcza te liściaste, są jednym z najważniejszych składników zdrowej diety. Niestety ze względu na swoją nietrwałość nie goszczą w naszych kuchniach tak często, jak inna produkty roślinne. Zielenina to przede wszystkim detoksykujący chlorofil, a w przypadku szpinaku – również białka i związków wspomagających rozwój tkanki mięśniowej!

Zielone rośliny są bogate również w inne antyoksydanty, m.in. karotenoidy czy witamina E, ale też cenne alkaliczne pierwiastki, takie jak magnez, wapń czy potas, które pomagają zmniejszyć zakwaszenie organizmu.

Składniki: 100 g szpinaku baby ▪ 1 i 1/2 szkl. wody kokosowej bez dodatków ▪ 1 średnie awokado ▪ sok z 1 cytryny ▪ ew. lód lub woda

Zobacz również

Poznaj fakty i mity na temat diety ketogenicznej

Poznaj fakty i mity na temat diety ketogenicznej

Zobacz powody, dla których warto odstawić alkohol

Zobacz powody, dla których warto odstawić alkohol

Polecamy

Otyłość wśród dzieci to ogromny problem. Druzgocące raporty z badań fundacji

Otyłość wśród dzieci to ogromny problem. Druzgocące raporty z badań fundacji

Zdrowe musli – jakie wybierać w sklepie, a jak zrobić domowe?

Zdrowe musli – jakie wybierać w sklepie, a jak zrobić domowe?

Szczepionka firmy Novavax przeciw COVID-19 w Polsce. Ministerstwo Zdrowia podało datę

Szczepionka firmy Novavax przeciw COVID-19 w Polsce. Ministerstwo Zdrowia podało datę

Dodaj ogłoszenie