
Kasza gryczana biała ma lekko różowo-zieloną barwę, delikatny i łagodny smak. Poddana procesowi prażenia traci wiele cennych składników odżywczych.

Kasza gryczana to naturalny prebiotyk
Kasza gryczana palona ma bardzo charakterystyczny smak, przez co zyskuje amatorów lub przeciwników. Zawartość składników odżywczych w niej zawarta, w porównaniu do innych produktów zbożowych jest wysoka, ale niższa jeśli porównamy ją do kaszy gryczanej niepalonej (białej). Nie sposób nie wspomnieć o prebiotycznym działaniu kaszy gryczanej. Wpływa ona na wzrost ilości bakterii kwasu mlekowego w przewodzie pokarmowym badanych szczurów, w porównaniu do standardowej diety.

Kasza gryczana na odchudzanie
Kasza gryczana jest zasobna w błonnik pokarmowy, powinna znaleźć się w diecie osób z nadwagą i z otyłością. Rola błonnika w profilaktyce i leczeniu nadmiernej masy ciała jest bardzo istotna, gdyż chłonie on wodę w przewodzie pokarmowym, przez co zwiększa swoją objętość, wydłużając uczucie sytości po spożytym posiłku. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, a także w niewielkim stopniu zwiększa wydalanie kwasów tłuszczowych z kałem.

Kto nie powinien jeść kaszy gryczanej?
Ponieważ kasza gryczana zawiera sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm, może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy. Unikać kaszy gryczanej powinny osoby z gorączką, rozległymi oparzeniami, chorzy na raka.
Kasza gryczana może podrażniać śluzówkę jelita i utrudniać wykorzystanie białka z pożywienia, które jest niezbędne do regeneracji organizmu, np.: po operacjach.