Pij na ból stawów. Te zioła łagodzą zapalenie i opuchliznę. Wypróbuj naturalne sposoby, bo można stosować je dłużej niż tabletki
Papryka chili i kapsaicyna
Palący składniki papryczek chili (Capsicum) w postaci kapsaicyny to związek, który pobudza receptory bólu, uruchamiając produkcję niwelujących go endorfin. Z tego powodu jest stosowany jako skuteczny środek przeciwbólowy. Powoduje desensytyzację chorego miejsca, czyli jego odwrażliwienie, z jednoczesnym działaniem przeciwzapalnym.
Kapsaicynę stosuje się w postaci plastrów i maści (często z dodatkiem przeciwzapalnego salicylanu). W przypadku nadwrażliwości skóry poleca się wybór produktów zawierających też chłodzący mentol.
W leczeniu stosuje się też pochodne kapsaicyny, które mają silniejsze i lepiej tolerowane działanie w organizmie. Jedną z dróg podania są nawet zastrzyki (w przypadku bólu pooperacyjnego), kilka takich związków przebadano też w zastosowaniu doustnym, ale niestety w naszym kraju nie są one dostępne.