1 z 3
Przewijaj galerię w dół
Ważnym dodatkiem do kiszenia ogórków są liście drzew i...
fot. alexlukin7/123RF

Ważnym dodatkiem do kiszenia ogórków są liście drzew i krzewów owocowych, a nawet dębu. Zawarte w nich garbniki hamują namnażanie drobnoustrojów powodujących wady przetworu, takie jak mięknięcie miąższu.

2 z 3
Ogórki małosolne najłatwiej jest przygotować w zalewie...
fot. lisa870/123RF

Ogórki małosolne najłatwiej jest przygotować w zalewie wodnej, choć można także zrobić to na sucho.

3 z 3
Ogórki małosolne w zalewie z solanki mają najlepszy smak, a...
fot. olga18x27/123RF

Ogórki małosolne w zalewie z solanki mają najlepszy smak, a gdy przetrzymamy je zbyt długo, zamienią się w ogórki kiszone.

Zobacz również

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Polecamy

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!