1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Częste stosowanie ubogokalorycznych diet, rezygnacja z...
fot. seoterra/123rf.com

Częste stosowanie ubogokalorycznych diet, rezygnacja z konkretnych grup produktów (np. mięsa, nabiału), wybieranie wysokoprzetworzonej żywności i zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe związane m.in. z ciążą, wiekiem czy wysokim poziomem aktywności fizycznej, to jedne z najczęstszych przyczyn niedoboru witamin, soli mineralnych i innych substancji odżywczych.

Sprawdź, jakie są najczęstsze niedobory witamin i minerałów w diecie oraz jakie skutki zdrowotne ze sobą niosą!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 11
Zmęczenie, osłabienie, trudności w skoncentrowaniu się na...
fot. 123rf

Żelazo

Zmęczenie, osłabienie, trudności w skoncentrowaniu się na wykonywanym zadaniu, częste bóle i zwroty głowy oraz wypadanie włosów to objawy wskazujące m.in. na brak wystarczającej ilości żelaza w codziennej diecie. Występowanie wszystkich wymienionych objawów może oznaczać rozwój anemii (inaczej: niedokrwistości), czyli najczęstszego zaburzenia krwi. Narażone są na nią zwłaszcza kobiety, osoby o wysokim poziomie aktywności fizycznej i te będące na diecie roślinnej, która nie jest w odpowiedni sposób zbilansowana. Także osoby z zaburzeniami jelitowymi, wiecznie będące na diecie i osoby schorowane.

Gdzie występuje żelazo? Przede wszystkim w mięsie, nasionach strączków, orzechach i produktach zbożowych.

3 z 11
Na braki cynku z diecie wskazują często pojawiające się na...
fot. 123rf

Cynk

Na braki cynku z diecie wskazują często pojawiające się na cerze wypryski i zmiany skórne na tułowiu i kończynach. U mężczyzn niedobór tego składnika redukuje libido, obniża jakość spermy i żywotność plemników sprzyjając niepłodności. Ponadto na deficyt wskazują osłabiona odporność, pogorszenie stanu włosów i paznokci.

Gdzie występuje cynk? W pestkach dyni i oleju dyniowym, owocach morza, mięsie, a także produktach z pełnego ziarna.

4 z 11
Zarówno niedobór jak i nadmiar selenu w diecie jest...
fot. 123rf

Selen

Zarówno niedobór jak i nadmiar selenu w diecie jest szkodliwy. Niewystarczająca jego podaż wraz z codzienną dietą sprzyja rozwojowi chorób tarczycy, gdyż to pierwiastek uczestniczący w procesach wytwarzania hormonów przez ten gruczoł. Sprzyja niepłodności mężczyzn i kobiet, bowiem ma działania antyoksydacyjne i chroni przed negatywnymi skutkami nadmiaru wolnych rodników na plemniki i komórkę jajową. Ponadto sprzyja chorobom trzustki i wątroby.

Gdzie występuje selen? Dobrym jego źródłem są orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, borowiki, tłuste ryby morskie i jajka.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Zobacz również

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę