
Jak mieć więcej witaminy C w posiłkach? Tych błędów nie popełniaj w kuchni i ciesz się lepszym zdrowiem
Witamina C to bardzo potrzebny, ale też niezwykle wrażliwy składnik diety. Tego nie rób z jedzeniem, by nie niszczyć wit. C! Zobacz błędy kuchenne, których najlepiej unikać.

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Co niszczy witaminę C? Wyciskanie soków
Owoce najlepiej jeść w całości, by witamina C z ich soku trafiła do organizmu. Ich rozdrabnianie, a zwłaszcza miksowanie i wyciskanie soków, powoduje kontakt kwasu askorbinowego z nożem urządzenia i tlenem z powietrza, co nasila jej rozpad. Większe straty powoduje przy tym sokowirówka starego typu, w której pulpa ulega podgrzaniu, niż nowoczesna, czyli wolnoobrotowa.

Co niszczy witaminę C? Tarcie warzyw i owoców
Jeżeli często jesz surówki, trzesz warzywa do potraw, a owoce do deserów, lepiej kup ceramiczną tarkę. W przeciwieństwie do klasycznej nie zawiera żelaza, które powoduje utlenianie witaminy C. Ginie jej tym więcej, im drobniejsze oczko tarki.