
Co niszczy witaminę C? Miksowanie zup i sosów
Zupy krem i aksamitne sosy są smaczne i łatwiej strawne niż niemiksowane, dlatego często poleca się je w dietach lekkostrawnych i odżywczych np. dla rekonwalescenta. Takie rozdrobnienie „wydobywa” ze świeżych produktów więcej cennych składników, ale na witaminę C wpływa niekorzystnie. Jej ilość maleje nie tylko przez działanie metalowego noża, ale także napowietrzenie płynu.

Co niszczy witaminę C? Obieranie świeżych produktów
Największe ilości witaminy C w owocach (główne źródło) i warzywach znajdują się pod skórką. Usuwanie jej zubaża świeże produkty nie tylko w ten cenny składnik, ale też inne, m.in. polifenole i błonnik. Jabłka, gruszki, pomidory warto jeść bez obierania, zwłaszcza, że to produkty jedzone przez nas najczęściej.

Co niszczy witaminę C? Dodawanie sody do gotowania
Gotowanie warzyw często powoduje, że tracą kolor. Zanim jednak posłuchasz kulinarnych rad i dodasz np. do brokułu sody oczyszczonej, zastanów się dwa razy. Ten zasadowy związek powoduje przyspieszony rozpad witaminy C, dlatego warto raczej użyć mniejszej ilości wody (wypłucze mniej tego składnika) i postawić na krótsze ogrzewanie.

Co niszczy witaminę C? Krojenie metalowym nożem
Wiele kuchennych akcesoriów i naczyń to sprzęty metalowe, jednak zawarte w stali żelazo powoduje utlenianie witaminy C, przez co traci ona swoje działanie. Najczęstszym takim przedmiotem jest nóż. Do krojenia ziół (najbogatsze źródło wit. C), owoców i warzyw takich jak papryka czy kapusta warto używać noża ceramicznego. To inwestycja rzędu 20-40 zł, a korzyści ogromne!