5 z 9
Unikaj owoców cytrusowych, gdy boli cię gardło i masz...
fot. istock.com

Unikaj owoców cytrusowych, gdy boli cię gardło i masz kaszel.

Owoce cytrusowe są zdrowe i zawierają sporo witaminy C (choć więcej ma jej np. czerwona papryka), więc z reguły wydają się być słusznym wyborem, gdy męczy nas kaszel i ból gardła, które często towarzyszą chorobie. Mają one jednak wysoki poziom kwasowości, a to może dodatkowo podrażniać gardło. Lepiej więc poszukać innych, łagodniejszych dla gardła źródeł witaminy C i elektrolitów.

6 z 9
Unikaj surowych warzyw, gdy boli cię gardło i masz kaszel....
fot. istock.com

Unikaj surowych warzyw, gdy boli cię gardło i masz kaszel.

Surowe warzywa mogą powodować dodatkowe podrażnienia gardła z uwagi na szorstką, postrzępioną konsystencję. Może być też trudniej je połykać. Lepiej wybierać miękkie warzywa (np. ogórek) lub po prostu spożywać je po ugotowaniu bądź zmiksowaniu.

7 z 9
Unikaj produktów mlecznych, gdy boli cię brzuch, masz...
fot. istock.com

Unikaj produktów mlecznych, gdy boli cię brzuch, masz nudności lub biegunkę.

Zawarta w nich laktoza jest rozkładana w żołądku przez enzym trawienny zwany laktazą. Brakuje go osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy. U osób, które na co dzień nie mają problemu z trawieniem laktozy, mogą one się jednak pojawić w przypadku zapalenia żołądka czy jelit, objawiającego się m.in. biegunką – z powodu stanu zapalnego błony śluzowej enzym laktazy może zostać czasowo wyczerpany. W efekcie dolegliwości takie jak biegunka, ból brzucha i wzdęcia mogą się nasilić po spożyciu produktów mlecznych.

8 z 9
Unikaj serów, gdy boli cię głowa, masz migrenę....
fot. istock.com

Unikaj serów, gdy boli cię głowa, masz migrenę.

Kto od lat cierpi z powodu migren, ten wie, że należy unikać żółtego sera. Przede wszystkim lepiej pożegnać się z tymi długo dojrzewającymi, jak np. cheddar, emmentaler czy parmezan. Zawierają one duże ilości tyraminy, która u osób wrażliwych na ten związek chemiczny może powodować zwężenie naczyń krwionośnych, nadciśnienie, nadwrażliwość na zapachy i hałas oraz bóle głowy, a także nasilać te już istniejące. Tyramina znajduje się także m.in. w fermentowanych warzywach (kiszona kapusta czy ogórki) oraz w przejrzałych warzywach i owocach – zwłaszcza w awokado.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Zobacz również

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?