
Najlepsze produkty na nadciśnienie. Jedz to, by je obniżyć!
Masz wysokie ciśnienie? Te produkty spożywcze pomogą je obniżyć. Polecają je kardiolodzy, a my podajmy, o ile może spaść wynik pomiaru. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Czekolada na nadciśnienie
Codzienne zjadanie 2 kostek czekolady o zawartości 60-70 proc. kakao to przyjemny sposób na obniżenie zarówno ciśnienia krwi, jaki i nasilenia stanu zapalnego w organizmie.
W badaniu portugalskim dzienna dawka 20 g czekolady o zawartości 90 proc. kakao sprawiła, że po 30 dniach zaobserwowano u osób zdrowych spadek ciśnienia skurczowego o 3,5 mm Hg, a rozkurczowego – o 2,3 mm Hg.

Czosnek na nadciśnienie
Związki zawarte w ząbkach czosnku rozrzedzają krew i zwiększają w niej poziom gazów rozszerzających naczynia krwionośne, takich jak tlenek azotu i siarkowodór.
Zbadano, że osoby jedzące czosnek codziennie mogą zredukować ciśnienie skurczowe krwi nawet o 6 mm Hg, a rozkurczowe – o 12 mm Hg, a ponadto zmniejszyć zagrożenie chorobami metabolicznymi, zakaźnymi czy nowotworowymi.

Buraki na nadciśnienie
Są bogate w azotany, które w organizmie przekształcane są do tlenku azotu. To gazowy neuroprzekaźnik, który powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w efekcie spadek ciśnienia krwi.
W niedawnym badaniu wypijanie szklanki soku burakowego dziennie przez 4 tygodnie przyczyniało się do obniżenia ciśnienia skurczowego o 8 mm Hg, natomiast to rozkurczowe spadło o 4 mm Hg. Efekt obniżenia ciśnienia utrzymywał się nawet przez dobę.