5 z 17
Pikantne związki lotne zawarte w kłączu imbiru mają...
fot. Ajale/pixabay.com

Imbir na nadciśnienie

Pikantne związki lotne zawarte w kłączu imbiru mają działanie rozkurczowe na mięśnie otaczające naczynia krwionośne, a także usprawniające krążenie krwi, co pomaga obniżyć zarówno wysokie ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe krwi.

Skuteczność terapii imbirem potwierdziły niedawne badania przeprowadzone w Egipcie – korzystne efekty obserwowano już po miesiącu codziennego spożywania imbiru w postaci świeżej. Redukcja ciśnienia skurczowego wynosiła średnio 4,37 mm Hg, a rozkurczowego – 5,96 mm Hg.

6 z 17
Lekki jogurt naturalny jest uznawany za jedno z najlepszych...
fot. LAWJR/pixabay.com

Jogurt na nadciśnienie

Lekki jogurt naturalny jest uznawany za jedno z najlepszych źródeł wapnia, a niskie spożycie tego pierwiastka jest jednym z czynników rozwoju nadciśnienia.

W pewnym badaniu wprowadzenie do diety co najmniej 5 porcji jogurtu tygodniowo pomagało obniżyć to ryzyko u kobiet o ok. 20 procent. W innym spożywanie ok. 180 g beztłuszczowego jogurtu naturalnego dziennie w ramach diety odchudzającej, stosowanej przez 12 tygodni, przyczyniło się u otyłych uczestników do spadku rozkurczowego ciśnienia krwi, który wynosił 4,27 mm Hg.

7 z 17
Owoce jagodowe sanowią skarbnicę antyoksydantów, m.in....
fot. Hans/pixabay.com

Owoce na nadciśnienie

Owoce jagodowe sanowią skarbnicę antyoksydantów, m.in. flawonoidów, które w obniżają ciśnienie krwi, działając na kilka sposobów naraz. Nawet borówki amerykańskie, które zawierają mniej cennych antyoksydacyjnych pigmentów niż inne podobne owoce, zapewniały istotne korzyści w badaniu kobiet z wysokim ciśnieniem krwi i nadciśnieniem. Po miesiącu ich spożywania w postaci sproszkowanej, w dawce 22 g dziennie, spadki ciśnienia skurczowego wynosiły średnio 7 mm Hg, a rozkurczowego – ok. 5 mm Hg.

8 z 17
Zielone liście to najbogatsze źródło kwasu foliowego, który...
fot. kkolosov/pixabay.com

Warzywa na naciśnienie

Zielone liście to najbogatsze źródło kwasu foliowego, który pomaga zapobiegać rozwojowi nadciśnienia nie tylko w ciąży, gdy w organizmie kobiety wzrasta ilość krwi, ale również u osób z wysokim ciśnieniem tętniczym.

Produkty takie jak szpinak, rukola, sałata rzymska, kapusta bok choy czy inne zielone liście obfitują również w potas, a wiele z nich jest ponadto źródłem azotanów. W badaniu kanadyjskim spożywanie zupy krem ze szpinaku przez 7 dni przyczyniało się do zmniejszenia o 3,39 mm Hg ciśnienia skurczowego, a o 2,6 mm Hg – rozkurczowego ciśnienia krwi.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Zobacz również

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz