5 z 17
Pikantne związki lotne zawarte w kłączu imbiru mają...
fot. Ajale/pixabay.com

Imbir na nadciśnienie

Pikantne związki lotne zawarte w kłączu imbiru mają działanie rozkurczowe na mięśnie otaczające naczynia krwionośne, a także usprawniające krążenie krwi, co pomaga obniżyć zarówno wysokie ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe krwi.

Skuteczność terapii imbirem potwierdziły niedawne badania przeprowadzone w Egipcie – korzystne efekty obserwowano już po miesiącu codziennego spożywania imbiru w postaci świeżej. Redukcja ciśnienia skurczowego wynosiła średnio 4,37 mm Hg, a rozkurczowego – 5,96 mm Hg.

6 z 17
Lekki jogurt naturalny jest uznawany za jedno z najlepszych...
fot. LAWJR/pixabay.com

Jogurt na nadciśnienie

Lekki jogurt naturalny jest uznawany za jedno z najlepszych źródeł wapnia, a niskie spożycie tego pierwiastka jest jednym z czynników rozwoju nadciśnienia.

W pewnym badaniu wprowadzenie do diety co najmniej 5 porcji jogurtu tygodniowo pomagało obniżyć to ryzyko u kobiet o ok. 20 procent. W innym spożywanie ok. 180 g beztłuszczowego jogurtu naturalnego dziennie w ramach diety odchudzającej, stosowanej przez 12 tygodni, przyczyniło się u otyłych uczestników do spadku rozkurczowego ciśnienia krwi, który wynosił 4,27 mm Hg.

7 z 17
Owoce jagodowe sanowią skarbnicę antyoksydantów, m.in....
fot. Hans/pixabay.com

Owoce na nadciśnienie

Owoce jagodowe sanowią skarbnicę antyoksydantów, m.in. flawonoidów, które w obniżają ciśnienie krwi, działając na kilka sposobów naraz. Nawet borówki amerykańskie, które zawierają mniej cennych antyoksydacyjnych pigmentów niż inne podobne owoce, zapewniały istotne korzyści w badaniu kobiet z wysokim ciśnieniem krwi i nadciśnieniem. Po miesiącu ich spożywania w postaci sproszkowanej, w dawce 22 g dziennie, spadki ciśnienia skurczowego wynosiły średnio 7 mm Hg, a rozkurczowego – ok. 5 mm Hg.

8 z 17
Zielone liście to najbogatsze źródło kwasu foliowego, który...
fot. kkolosov/pixabay.com

Warzywa na naciśnienie

Zielone liście to najbogatsze źródło kwasu foliowego, który pomaga zapobiegać rozwojowi nadciśnienia nie tylko w ciąży, gdy w organizmie kobiety wzrasta ilość krwi, ale również u osób z wysokim ciśnieniem tętniczym.

Produkty takie jak szpinak, rukola, sałata rzymska, kapusta bok choy czy inne zielone liście obfitują również w potas, a wiele z nich jest ponadto źródłem azotanów. W badaniu kanadyjskim spożywanie zupy krem ze szpinaku przez 7 dni przyczyniało się do zmniejszenia o 3,39 mm Hg ciśnienia skurczowego, a o 2,6 mm Hg – rozkurczowego ciśnienia krwi.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Zobacz również

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby