
Tłuste i smażone potrawy
Tłuszcz utrudnia usuwanie z organizmu kwasu moczowego, dlatego smażone i tłuste potrawy nie powinny być spożywane przez osoby chore na podagrę. Dlatego należy wyeliminować: produkty typu fast food, słoninę, boczek, margaryny miękkie, a także wszystkie słodycze na bazie mascarpone i słodkiej śmietanki.
Warto natomiast włączyć do jadłospisu oliwę z oliwek, która jest źródłem antyoksydantów, czyli związków zmniejszających stan zapalny w organizmie.

Alkohol
Alkohol podnosi stężenie kwasu moczowego we krwi, co w przypadku osób z dną może powodować pojawienie się silnego bólu, szczególnie w okolicy nadgarstka i dużego palca u stopy. Wykazano, że alkoholem, który najmocniej i najszybciej podnosi poziom moczanów we krwi, jest piwo. Wystarczy jedno piwo dziennie, aby zwiększyć ryzyko odkładania się kryształów moczanowych w stawach.

W przypadku dny moczanowej powinno się unikać rabarbaru i wszystkich przetworów z jego dodatkiem. Najbardziej niebezpieczny może okazać się kompot rabarbarowy, ponieważ w niewielkiej ilości zawiera znaczną ilość puryn.

Objawami dny moczanowej jest silny ból stawów, który nasila się po zjedzeniu np. szpinaku lub szczawiu.