5 z 20
Poprzednie
Następne
Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy
Boczniak
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to grzyb uprawny ustępujący popularnością jedynie pieczarkom. Zawiera ok. 3 proc. białka o wysokiej przyswajalności, wynoszącej ok. 90 procent.
Związki aktywne boczniaka ostrygowatego, jak również te zawarte w innych gatunkach tego grzyba, mają działanie obniżające ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi, jak również hamujące wzrost guzów nowotworowych, m.in. w liniach komórkowych EAC (guza Ehrlicha), co zostało udowodnione przez badaczy z Uniwersytetu w Asuanie.
W badaniu dotyczącym wpływu spożywania grzybów na procesy neurodegeneracyjne mózgu, gdzie jedzono również pieczarki czy shiitake, miały korzystny wpływ na funkcje poznawcze, zmniejszając ryzyko rozwoju ich zaburzeń.