
Pieczona ciecierzyca
Chrupiąca, pieczona ciecierzyca może być alternatywą dla popularnych chipsów. Strączki są jednym z podstawowych produktów diety mieszkańców niebieskich stref. Pojawiają się one nie tylko w posiłkach, ale też jako przekąska.
Odsączoną ciecierzycę z puszki lub słoika wystarczy opłukać, odsączyć i przełożyć na blachę do pieczenia, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek i wybrane przyprawy (np. papryka, kmin rzymski, zioła prowansalskie). Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. Celsjusza z termoobiegiem lub 200 st. przez ok. 15-25 minut, mieszając od czasu do czasu.

Kremowy hummus
Hummus to inny sposób na wykorzystanie strączków. Mimo że można go znaleźć w niemal każdym sklepie, to samodzielne przygotowanie pozwala na kontrolowanie składników i dostosowanie smaku do swoich upodobań.
Tak przygotujesz hummus idealny.

Edamame
Jedzenie na bazie soi (np. tofu, miso) to kluczowy składnik tradycyjnej diety na wyspie Okinawa w Japonii – jednej z niebieskich stref.
Fasolka edamame jest bogata w białko, błonnik i przeciwutleniacze, a jednocześnie jest niskokaloryczna. Wystarczy ugotować ją w wodzie lub na parze, posypać odrobiną soli lub świeżo mielonego czarnego pieprzu i zjeść.
Mrożoną fasolę edamame można kupić w niektórych supermarketach i sklepach z żywnością azjatycką.

















