Leki roślinne przeciw COVID-19 – naturalne substancje zwalczające koronawirusa SARS-CoV-2 i hamujące rozwój infekcji
Czarnuszka pospolita z miodem
Nasiona czarnuszki pospolitej (Nigella sativa) są spożywane jako przyprawa, natomiast jej oleju używa się w celach kosmetycznych i leczniczych w chorobach skóry. Tak, jak miód pszczeli, jest znana z potwierdzonych badaniami właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Działanie obu tych często konsumowanych produktów sprawdziła grupa naukowców z Pakistanu, Chile, Kanady i USA. W porównaniu z pacjentami otrzymującymi placebo, uczestnicy spożywający codziennie 80 mg/kg oleju z czarnuszki wraz z 1 g/kg masy ciała miodu odczuli złagodzenie objawów COVID-19 przed 3. dniem choroby o umiarkowanym przebiegu lub przed 7. dniem, gdy nasilenie objawów było dotkliwe. Wirus szybciej znikał też z organizmów pacjentów i powodował mniej zgonów.