
Na co pomaga kora? Właściwości zdrowotne 10 gatunków kory roślin leczniczych
Kora pozyskiwana z drzew, krzewów i pnączy to cenny środek leczniczy stosowany w fitoterapii. Sprawdza się m.in. w przypadku problemów zapalnych, skórnych i jelitowych.
Przygotowane z kory wyciągi, przede wszystkim odwary i ekstrakty, działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i ściągająco. To jednak nie wszystkie zalety tego surowca – różne gatunki roślin mają bowiem swoje mocne strony w zwalczaniu różnych innych dolegliwości.
Sprawdź w naszej galerii, jakie właściwości lecznicze ma kora 10 gatunków leczniczych roślin, oraz jakie znajduje zastosowania.
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Kora dębu
Zarówno kora dębu szypułkowego (Quercus robur), jak i bezszypułkowego (Q. sessilis), jest źródłem garbników takich jak pirogalol o działaniu przeciwzapalnym oraz ściągającym, czyli obkurczającym naczynia krwionośne. Odwary i wyciągi stosuje się zewnętrznie przy trądziku, infekcjach jamy ustnej czy tych intymnych, hemoroidach czy nadpotliwości, a także wewnętrznie, m.in. przy biegunce.

Lapacho
Kora rośliny o nazwie Tabebuia impetiginosa, a także innych gatunków tabebui, nazywana też pau d'arco, zawiera m.in. ściągające garbniki i lapachol o działaniu antywirusowym. Składniki aktywne lapacho ma właściwości antyseptyczne, stosuje się go przy zakażeniach bakteriami i wirusami oraz grzybicach, a także przy niedokrwistości, reumatyzmie czy chorobach jelit.

Cynamon
Sproszkowana kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum) to prawdziwy cynamon, który pomaga obniżać poziom cukru we krwi i ma skuteczne działanie antywirusowe, także w stosunku do nowego koronawirusa. Nie należy mylić go z korą kasji – cynamonowca chińskiego (C. cassia), która przy spożyciu w większych ilościach szkodzi wątrobie.