
Cukrzyca
Chorzy z nieunormowaną albo zaostrzoną cukrzycą powinni wykazać się czujnością sięgając po jabłka, a zwłaszcza po sok jabłkowy, ponieważ mogą one zwiększać poziom cukru we krwi. Osoby z zaburzeniami glikemii muszą uważnie monitorować poziom cukru we krwi, jeśli sięgają po produkty o dużej zawartości cukru, gdyż mogą one zmniejszyć wrażliwość na insulinę lub zakłócić działanie leków przeciwcukrzycowych.

Alergia
Nie tylko uczulenie na jabłka wyklucza je z codziennej diety. Także osoby uczulone na owoce z rodziny Rosaceae np. morele, migdały, śliwki, brzoskwinie, gruszki i truskawki, mogą mieć objawy alergii po zjedzeniu jabłek. Mogą one także powodować reakcję alergiczną krzyżową u osób uczulonych na pyłki brzozy.

Interakcje z lekami
Osoby przyjmujące poniższe leki powinny wykazać się szczególną ostrożnością sięgając po jabłka i ich przetwory, a przede wszystkim po sok jabłkowy:
- aliskiren, atenolol i feksofenadyna – sok jabłkowy może zmniejszyć wchłaniane tych leków przez organizm, aby uniknąć takiej interakcji, należy zachować co najmniej czterogodzinny odstęp między przyjęciem leku a piciem soku;
- leki przeciwcukrzycowe – spożywanie jabłek i picie soku jabłkowego wraz z lekami przeciwcukrzycowymi może zmniejszyć działanie tych leków;
- leki na nadciśnienie tętnicze – spożywanie soku jabłkowego może zmniejszyć działanie leków na ciśnienie krwi;
- lit – picie soku jabłkowego wraz z litem może zmniejszyć działanie leku.

Kto nie powinien jeść jabłek? Zakaz dotyczy nie tylko alergików. Przy tych lekach nie wolno pić soku jabłkowego
Choć jabłka uznawane są bardzo zdrowe owoce, są osoby, które muszą być bardzo ostrożne we włączaniu ich do swojej codziennej diety.

















