
Owoce czarnego bzu spożywaj zawsze po obróbce termicznej
Owoców czarnego bzu nie wolno jeść na surowo. Należy poddać je obróbce termicznej, która całkowicie zlikwiduje glikozyd indukujący cyjanek.

Po pić sok z czarnego bzu?
Przetwory z czarnego bzu wykazują m.in. właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, dlatego warto sięgać po nie w czasie przechodzenia infekcji.

Co zrobić z owoców czarnego bzu?
Owoce czarnego bzu, choć są cierpkie w smaku, to połączone z odrobiną miodu lub cukru, dają smaczny, leczniczy sok.

Suszone owoce czarnego bzu
Z dojrzałych owoców dzikiego bzu można zrobić sok lub po prostu ususzyć je, by zastosować później do oczyszczania organizmu z egzogennych toksyn (czyli tych pochodzenia zewnętrznego) oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Będą też pomocne w walce z niestrawnościami, zaparciami, przeziębieniem i bólem różnego pochodzenia.