Jak jeść mniej? Efektywne triki na zmniejszenie spożycia kalorii bez ich liczenia i zbytniego wysiłku
Zwiększaj efekt sytości
Jedząc warto robić to tak, by posiłek zapewniał większą sytość. To całkiem łatwe – wystarczy zwolnić tempo! Ponieważ uczucie najedzenia pojawia się dopiero po 15-20 minutach, warto zadbać o to, by czas spożywania był nie krótszy od tego minimum. Można zrobić to poprzez powolne przeżuwanie (i pogryźć każdy kęs kilkadziesiąt razy), jednak znacznie lepiej wprowadzić zasady mindfulness.
Uważne jedzenie polega na tym, że skupiamy się na wszystkich odbieranych przez nas bodźcach: przyglądamy się kęsom, zwracając uwagę na kolory i kształty, poznajemy zapachy, oceniamy konsystencję i fakturę (szczególnie satysfakcjonujące są pokarmy chrupiące i kremowe!) i w reszcie badamy smaki wraz ze wszystkimi niuansami.
Jednak uwaga: w ten sposób może szybko okazać się, że tak pożądane przez nas przemysłowe przekąski czy dania fast food wcale nie są smaczne! A to z kolei jest zachętą, by poprawić jakość diety.
A co robić, jeśli wciąż żyjemy w pośpiechu i jemy podczas wykonywania innych czynności? Ten nawyk można i warto zmienić, ustawiając sobie alarm w zegarku lub telefonie, by dał nam znać za 15-20 minut. Taki koszt bezwysiłkowego zmniejszenia liczby kalorii to naprawdę niewiele.
Dodatkowy trik na wolniejsze jedzenie to używanie mniejszych sztućców (zwłaszcza łyżek), a nawet pałeczek, a także odkładanie ich na talerz po każdym kęsie.