Jak jeść mniej? Efektywne triki na zmniejszenie spożycia kalorii bez ich liczenia i zbytniego wysiłku
Wykorzystaj efekt przystawki
Czy jedząc więcej można spożyć mniej? To możliwe dzięki „stępieniu” uczucia głodu przed posiłkiem. Umożliwi to sprytnie dobrana przystawka w postaci małej porcji lekkiej sałatki lub zupy.
Ważne jednak, by taka przekąska zapewniała 100-150 kcal i zawierała tylko niewielki dodatek tłuszczu, a jej podstawą były warzywa. Dlatego dobrym pomysłem jest mieszanka sałat z łyżeczką oliwy, surówka z łyżką niskotłuszczowego majonezu albo klarowna zupa (ew. zabarwiona pomidorami) bez dodatków mącznych ani mięsnych. Spożycie tego typu przystawki pozwala automatycznie zmniejszyć spożycie kalorii we właściwym posiłku nawet o kilkanaście procent.
Innym wariantem tej strategii jest wypijanie szklanki wody przed posiłkiem. Z jednej strony ma to niezaprzeczalne zalety, takie jak brak kalorii w tym napoju, z drugiej jednak może być mniej korzystne niż jednoczesne spożycie porcji błonnika w postaci warzyw. Woda syci jedynie na chwilę, ale też rozcieńcza sok żołądkowy, przez co trawienie posiłku może nie być prawidłowe, wpływając negatywnie na nasze samopoczucie.