Jak dbać o odporność dziecka przez cały rok szkolny? Poznaj 5 nawyków, które pomagają zapobiegać chorobom i zwalczać infekcje
Zbilansowana dieta
Właściwie skomponowany jadłospis to podstawa w budowaniu odporności dziecka. Dlaczego? Bo aż 70 proc. komórek odpowiadających za zdolność organizmu do walki z patogenami, znajduje się w jelitach. Dlatego zarówno w diecie dorosłego, jak i dziecka, nie może zabraknąć pięciu porcji warzyw i owoców, przede wszystkim tych bogatych w błonnik.
Należy pamiętać o tym, aby na talerz malucha trafiały także naturalne probiotyki, zawierające żywe kultury bakterii, które są niezbędne do budowania właściwej mikrobioty przewody pokarmowego. Znajdziemy je m.in. w kiszonkach i przetworach mleczny np. kefirach czy jogurtach naturalnych. Nie należy pomijać również kasz, roślin strączkowych i pestek oraz nasion, ponieważ dostarczają żelazo niezbędne do zwalczania infekcji.