2 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Pieprznik jadalny, nazywany kurką (Cantharellus cibarius),...
fot. Ekaterina Kondratova/123RF

Kurka

Pieprznik jadalny, nazywany kurką (Cantharellus cibarius), to ceniony grzyb leśny – powodem jest nie tylko jej smak, ale też fakt, że w porównaniu do innych grzybów zdecydowanie trudniej pomylić ją z gatunkami trującymi.

Oprócz antyoksydantów typowych dla grzybów kurki zapewniają też pokaźne ilości karotenów, głównie w postaci beta- i gamma-karotenu, a także spokrewnioną z nimi kantaksantynę. Zawartość tych związków może wynosić nawet 1000-7600 mcg w 100 g (w porównaniu z bogatą w karoten marchewką, która zawiera go w ilości ok. 8285 mcg, to całkiem sporo).

W badaniach kurki działały przeciwzapalnie, zwalczając bakterie Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis, wspomagając gojenie ran, jak również chroniąc organizm przed skutkami niedotlenienia.

Zobacz również

Jak prawidłowo mierzyć ciśnienie krwi? Unikaj tych błędów. Mogą sfałszować wynik

Jak prawidłowo mierzyć ciśnienie krwi? Unikaj tych błędów. Mogą sfałszować wynik

Jerzy Stuhr walczy o życie? Maciej Stuhr zabrał głos w sprawie stanu zdrowia ojca

Jerzy Stuhr walczy o życie? Maciej Stuhr zabrał głos w sprawie stanu zdrowia ojca

Polecamy

Popularny syrop dla dzieci wycofany ze sprzedaży. Jest decyzja GIF

Popularny syrop dla dzieci wycofany ze sprzedaży. Jest decyzja GIF

Ten pasożyt żyje w skórze. Powoduje krosty na twarzy i alergię. Jak się go pozbyć?

Ten pasożyt żyje w skórze. Powoduje krosty na twarzy i alergię. Jak się go pozbyć?

Rząd wdraża darmowe szczepienia przeciwko groźnemu wirusowi. Kogo dotyczą?

Rząd wdraża darmowe szczepienia przeciwko groźnemu wirusowi. Kogo dotyczą?

Dodaj ogłoszenie