3 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce...
fot. nenovbrothers/123RF

Pieczarka

Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce najpopularniejszym grzybem kulinarnym, a przy tym bogatym źródłem żelaza, miedzi oraz antyoksydantów siarkowych o szczególnie skutecznym działaniu w organizmie.

W jednym z badań zawarte w pieczarkach związki błonnikowe okazały się działać prebiotycznie, wspomagając korzystną mikroflorę jelitową. Bakterie te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają kosmki jelitowe, oraz inne związki poprawiające zdrowie trawienne i wpływające korzystnie na metabolizm glukozy.

W pieczarkach zawarte są też przeciwgrzybicze białka, lektyny, rybonukleazy i lakazy hamujące enzymy biorące udział w replikacji wirusa HIV. Ekstrakt z pieczarki stymuluje odporność, wspomaga stan nerek oraz obniża poziom estrogenów, zmniejszając ryzyko rozwoju hormonozależnych nowotworów piersi u kobiet.

Zobacz również

Poznaj sekret długowieczności. Oto 5 prostych nawyków do wprowadzenia od zaraz

Poznaj sekret długowieczności. Oto 5 prostych nawyków do wprowadzenia od zaraz

Twoje oczy łzawią i swędzą? To może być alergia. Sprawdź, jak dbać o oczy alergika

Twoje oczy łzawią i swędzą? To może być alergia. Sprawdź, jak dbać o oczy alergika

Polecamy

Znamy przyczynę śmierci królowej rock'n'rolla. Agent Tiny Turner potwierdza

Znamy przyczynę śmierci królowej rock'n'rolla. Agent Tiny Turner potwierdza

Rewolucyjne odkrycie naukowców w sprawie zespołu nagłej śmierci łóżeczkowej

Rewolucyjne odkrycie naukowców w sprawie zespołu nagłej śmierci łóżeczkowej

Zrób sobie prezent na Dzień Matki. Zapisz się na darmowe badania dla kobiet już dziś

Zrób sobie prezent na Dzień Matki. Zapisz się na darmowe badania dla kobiet już dziś

Dodaj ogłoszenie