3 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce...
fot. nenovbrothers/123RF

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Pieczarka

Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce najpopularniejszym grzybem kulinarnym, a przy tym bogatym źródłem żelaza, miedzi oraz antyoksydantów siarkowych o szczególnie skutecznym działaniu w organizmie.

W jednym z badań zawarte w pieczarkach związki błonnikowe okazały się działać prebiotycznie, wspomagając korzystną mikroflorę jelitową. Bakterie te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają kosmki jelitowe, oraz inne związki poprawiające zdrowie trawienne i wpływające korzystnie na metabolizm glukozy.

W pieczarkach zawarte są też przeciwgrzybicze białka, lektyny, rybonukleazy i lakazy hamujące enzymy biorące udział w replikacji wirusa HIV. Ekstrakt z pieczarki stymuluje odporność, wspomaga stan nerek oraz obniża poziom estrogenów, zmniejszając ryzyko rozwoju hormonozależnych nowotworów piersi u kobiet.

Zobacz również

Kibice Industrii Kielce opanowali Magdeburg! Fantastyczna atmosfera [FOTO]

Kibice Industrii Kielce opanowali Magdeburg! Fantastyczna atmosfera [FOTO]

Majówka w Szczawnie - Zdroju. Dmuchańce, koncerty i tłumy na deptaku, zobaczcie

Majówka w Szczawnie - Zdroju. Dmuchańce, koncerty i tłumy na deptaku, zobaczcie

Polecamy

Śniły ci się zęby albo zdrada? Zobacz, jak tłumaczą to eksperci od snów

Śniły ci się zęby albo zdrada? Zobacz, jak tłumaczą to eksperci od snów

QUIZ: co wiesz o mózgu? 10/10 punktów zdobędą nieliczni

QUIZ: co wiesz o mózgu? 10/10 punktów zdobędą nieliczni

„17-latek miał tak zniszczone płuca, że musiał mieć transplantację”. To już plaga!

„17-latek miał tak zniszczone płuca, że musiał mieć transplantację”. To już plaga!