
4. Nabiał
Nabiał, w szczególności ten najbardziej bogaty w wapń – parmezan, ser edamski lub gouda, mozzarella, bryndza czy feta – może wpłynąć pozytywnie na nasz nastrój. Jedno z badań wykazało, że studenci jedzący więcej nabiału i wapnia byli mniej zestresowani i bardziej odporni niż ich koledzy.

5. Orzechy i nasiona
Większość orzechów i nasion to świetne źródło cynku i magnezu, które w znaczny sposób wpływają na nasz układ nerwowy. Niedobory cynku mogą skutkować zaburzeniami psychicznymi. Odpowiedni poziom magnezu poprawia natomiast nastrój i zmniejsza uczucie niepokoju.

6. Łosoś
Łosoś jest jedną z tłustych ryb morskich, które powinny być obecne w naszej codziennej diecie. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga obniżyć poziom adrenaliny i kortyzolu – hormonów stresu. Ponadto łosoś dostarcza do organizmu m.in. witaminę D oraz potas i selen.

7. Pierś indyka
Indyk jest mięsem bogatym w tryptofan – aminokwas, który działa na nasz organizm wyciszająco i jednocześnie wspomaga produkcję serotoniny. Badania pokazują, że dieta bogata w tryptofan znacznie zmniejsza drażliwość oraz objawy depresji i lęku.