1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Ból żołądka jest mało komfortową dolegliwością, której w...
fot. 123rf

Domowe sposoby na złagodzenie bólu żołądka! [9 PORAD]

Ból żołądka jest mało komfortową dolegliwością, której w ciągu życia każdy z nas doświadcza minimum raz. Każdorazowe zażywanie leków przeciwbólowych lub poprawiających trawienie może okazać się uciążliwe. Dlatego polecamy, aż 9 domowych sposobów, które pomogą złagodzić ból żołądka!

2 z 10
Gotowanie potraw jest zalecaną techniką kulinarną w...
fot. 123rf

Zupy

Gotowanie potraw jest zalecaną techniką kulinarną w przypadku bólów żołądka. Przygotowywane w wodzie lub na parze chude mięso i warzywa mają miększą strukturę, która jest łatwo trawiona w przewodzie pokarmowym w porównaniu do surowych jarzyn i smażonego mięsa. Smażone potrawy mogą podrażnić żołądek, nasilając objawy niestrawności. Na ból żołądka sprawdzą się, więc lekkie warzywne zupy (również zupy krem) ugotowane na chudym mięsie drobiowym z dodatkiem makaronu lub ryżu, ale bez dodatku tłuszczu. Dopiero do nałożonej na talerz potrawy można dodać łyżeczkę prawdziwego masła dla poprawy smaku dania.

3 z 10
Błonnik pokarmowy zawarty w grubych kaszach (gryczanej,...
fot. pixabay

Biały ryż, jasny makaron, ziemniaki

Błonnik pokarmowy zawarty w grubych kaszach (gryczanej, bulgur, pęczak), ciemnym makaronie, brązowym ryżu i razowym chlebie, nie jest wskazany przy bólach żołądka, ponieważ ma działanie drażniące śluzówkę. Wskazane jest zastąpienie pełnoziarnistych produktów zbożowych oczyszczonymi: jasnym pieczywem, sucharkami, waflami ryżowymi, białym ryżem, kaszą jaglaną i jasnym makaronem. Można spożywać również ugotowane lub pieczone ziemniaki, także w formie puree (tylko z mlekiem, ale bez masła).

4 z 10
Tłuste pokarmy są ciężkostrawne i długo pozostają w żołądku....
fot. 123rf

Chude mięso i oleje roślinne

Tłuste pokarmy są ciężkostrawne i długo pozostają w żołądku. Przy bólu brzucha należy unikać wieprzowego mięsa, smalcu, boczku, kiełbas, pasztetów i innych tłustych mięsnych pokarmów. Lepiej wybrać chude mięsa ryb (np. dorsz, sola, miruna) i drobiu (kurczak, indyk). Nie warto sięgać po śmietanę, jogurt grecki i żółty ser, ponieważ te produkty również dostarczają sporo tłuszczu. Lepszym wyborem jest niewielki dodatek oleju roślinnego lub prawdziwego masła.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Zobacz również

Te objawy zauważysz podczas Bożego Narodzenia. Mogą świadczyć o początkach cukrzycy

Te objawy zauważysz podczas Bożego Narodzenia. Mogą świadczyć o początkach cukrzycy

Sprawdź, ile kalorii zjesz w Święta. Tu znajdziesz liczbę kcal w daniach wigilijnych

Sprawdź, ile kalorii zjesz w Święta. Tu znajdziesz liczbę kcal w daniach wigilijnych