Domowe sposoby na skaleczenia i rany. Skorzystaj z tych produktów, gdy nie masz pod ręką środków odkażających! Pozwolą uniknąć zakażenia
Babka zwyczajna i babka lancetowata
Babka lancetowata (Plantago lanceolata), zwana też wąskolistną oraz babka zwyczajna (Plantago maior), inaczej babka lekarska to niepozorne i powszechnie występujące rośliny, które rosną niemal na każdym trawniku czy w niejednym ogródku. Gdy zranimy się podczas spaceru czy wyjazdu warto poszukać jednej z nich i użyć jej liści do obłożenia rany. Wystarczy rozetrzeć lub rozgnieść w rękach listek babki lancetowatej (wąski i podłużny) lub babki zwyczajnej (szeroki i jajowaty), żeby wydobyć z niego sok i przyłożyć go do zranionego miejsca. Babka zadziała przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jej sok działa przeciwwysiękowo zmniejszając przenikanie białych krwinek do przestrzeni pozanaczyniowej. Dzięki temu łagodzi ona stan zapalny, tamuje krwawienie oraz przyspiesza gojenie się rany. Zmniejsza również ból i obrzęk, a zastosowana na ukąszenie owada niweluje także świąd.