5 z 9
Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn,...
fot. shaiith/123RF

Pierogi z grzybami

Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn, dlatego w szybki sposób podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywoływać silny ból stawów. Dlatego grzyby marynowane, smażone lub dania takie jak pierogi z grzybami nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm. Wyjątkiem są niewielkie ilości pieczarek (do 30 g dziennie) lub kurek (nawet do 150 g dziennie), ponieważ te niewielkie żółte grzyby zawierają najmniejsze ilości puryn – tylko 17 mg/100 g.

6 z 9
Kolejnymi produktami, które raczej nie powinny znaleźć się...
fot. milla74/123RF

Czekoladowe ciasta

Kolejnymi produktami, które raczej nie powinny znaleźć się na świątecznym talerzu chorego na artretyzm są czekoladowe ciasta. Zawarte w nich kakao w proszku zawiera aż 70 mg puryn, natomiast dodatek tabliczki mlecznej czekolady to dodatek aż 60 mg puryn. Dodatkowo należy unikać ciast z rodzynkami, ponieważ te bakalie to źródło ok. 105 mg puryn na 100 g produktu. Dlatego zaleca się, aby osoby z podagrą unikały spożywania czekoladowych ciast. Natomiast polecane są ciasta z galaretką, musem owocowym, budyniem, szczególnie na spodzie z herbatników lub biszkoptów.

7 z 9
Wigilia, Święta Bożego Narodzenia i sylwester obfitują w...
fot. gpointstudio/Motortion/Getty Images

Jakich produktów świątecznych należy unikać przy dnie moczanowej?

Wigilia, Święta Bożego Narodzenia i sylwester obfitują w produkty, których powinni unikać chorzy na podagrę. Jakich produktów świątecznych należy unikać przy dnie moczanowej?

8 z 9
Alkohol podnosi stężenie kwasu moczowego we krwi, dlatego...
fot. gregorylee/123RF

Alkohol

Alkohol podnosi stężenie kwasu moczowego we krwi, dlatego osoby chore na podagrę powinny go unikać. Alkoholem, który najmocniej wpływa na wzrost poziomu moczanów jest piwo, a w dalszej kolejności wódka i wino. Wypicie alkoholu i dodatkowo zagryzienie przysłowiowym śledzikiem może spowodować gwałtowny wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi, a w konsekwencji nasilić ból i sztywność stawów. Jedynie dopuszczalne jest wypicie jednej lampki wina do obiadu, który składa się z produktów ubogich w puryny.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Babcine sposoby na katar. Od moczenia nóg w gorącej wodzie po ziołowe napary

Babcine sposoby na katar. Od moczenia nóg w gorącej wodzie po ziołowe napary

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Zobacz również

Sięgaj po niego częściej, a poczujesz różnicę. Burak, czyli warzywna gwiazda

Sięgaj po niego częściej, a poczujesz różnicę. Burak, czyli warzywna gwiazda

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie