Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto jeść każdego dnia. Zobacz, jak wspomóc odporność!
Melisa
Melisa to zioło o przyjemnym cytrynowym zapachu i smaku, a przy tym pasujące do dań wytrawnych i słodkich. Wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością cytralu, aldehydu współodpowiadającego za jego charakterystyczny smak i cenne właściwości. Udowodniono, że działa on antywirusowo m.in. w stosunku do wirusa grypy, wirusów opryszczki HSV-1 i HSV-2, wirusa HIV-1, żółtej febry, norowirusa MNV czy retrowirusów. To jednak tylko jeden z aktywnych związków olejków eterycznych wspomnianych składników!
Badano nawet aktywność olejku eterycznego z melisy w połączeniu z oseltamiwiru, który jest potencjalnym, badanym aktualnie lekiem przeciwko koronawirusowi SARS-CoV-2 – tu akurat był efektywny przeciwko wirusowi IAV o podtypie H9N2, działając według kilku ważnych mechanizmów.
Inne źródła cytralu i pochodnych związków to zioła i przyprawy takie jak mirt cytrynowy, trawa cytrynowa i werbena cytrynowa. Jest obecny również w cytrusach, przede wszystkim w skórce, a zwłaszcza tej z limonki, a ponadto w stosowanych jako przyprawa liściach limonki kafir. Warto więc sprawić, by potrawy miały cytrynowy smak dzięki różnym dodatkom!
Przeczytaj więcej:
Melisa: właściwości, działanie, wskazania i przeciwwskazania