
Osoby na diecie odchudzającej
Sery żółte są kaloryczne i tłuste, dlatego nie powinny znaleźć się w jadłospisie osób walczących z nadprogramowymi kilogramami. W 100 g zazwyczaj znajdziemy ok. 300 kcal, co oznacza, że jeden plasterek sera może dostarczyć średnio aż 60 kcal!

Nietolerancja laktozy
Nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego, to dość częsta przypadłość, która objawia się m.in. bólem w podbrzuszu, nudnościami, wzdęciami oraz biegunką. Osoby z tą nietolerancją pokarmową mogą sięgać po prosty oznaczone jako „bez laktozy” lub wybierać sery roślinne. Mogą także spróbować sięgać po sery długodojrzewające np. parmezan.

Chorzy na fenyloketonurię
Fenyloketonuria to bardzo rzadka choroba genetyczna, polegająca na nieprawidłowym metabolizmie fenyloalaniny, czyli jednego z aminokwasów odgrywających istotną rolę w prawidłowym rozwoju organizmu. Znajduje się on w wielu produktach, m.in. w serze żółtym.

Czy ser żółty ma dużo cholesterolu?
Porcja 100 g żółtego sera zawiera średnio aż 80 mg cholesterolu. Emmentaler i gouda dostarczają go najwięcej. Jednak badania pokazują, że znacznie gorzej na poziom cholesterolu we krwi wpływa dieta bogata w masło o naturalnie niskiej zawartości wapnia.
Specjaliści szacują, że osoby z chorobami układu krążenia oraz walczące z otyłością powinny przyjmować maksymalnie do 300 mg cholesterolu dziennie.