1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. ruggieros/123rf.com
Cukinia, kabaczek, patison – to właśnie ich czas. Poznaj ich właściwości i wypróbuj przepisy na placki z cukinii, leczo, zupę i inne dania
Cukinia to dietetyczne i niskokaloryczne warzywo o neutralnym smaku.
2 z 8

fot. pixabay.com
Kwiat cukinii są jadalne i w krajach śródziemnomorskich uchodzą za przysmak. Można je nadziewać farszami twarogowymi i upiec lub obtoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć na chrupko, na grubym tłuszczu.
3 z 8

fot. pixabay.com
Patisony przypominają kształtem statek kosmiczny. Cenione są przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni rodzimej, popularnym sposobem ich przygotowania jest marynowanie w zalewie octowej w formie przetworów.
4 z 8

fot. pixabay.com
Cukinia występuje w różnych odcieniach barwy zielonej oraz żółtej.