5 z 8
Racuchy z jabłkami to propozycja na słodki obiad lub leniwe...
fot. pixabay

Racuchy z jabłkami bez drożdży robione na jogurcie

Racuchy z jabłkami to propozycja na słodki obiad lub leniwe weekendowe śniadanie. Pulchne racuchy idealnie smakują również na zimno.

Składniki (2 porcje):
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 200 g zmielonych na mąkę płatków owsianych,
- 100-150 ml mleka,
- 2 twarde, słodkie jabłka,
- 3 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki aromatu waniliowego, lub esencji waniliowej,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią.

Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Oddzielić żółtka od białek i ubić te drugie na sztywną pianę z odrobiną soli. Do żółtek dodać jogurt, mleko i esencję waniliową – wymieszać dokładnie rózgą na kremową masę. Następnie do mokrej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i również wymieszać. Dodać do masy jabłka, a na samym końcu również ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.

Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem (np. olejem rzepakowym, bezsmakową oliwą). Gdy na górze racuszka znikną bąbelki, wówczas należy przewrócić go na druga stronę. By przygotować je w wersji fit, najlepiej nie wylewać na patelnię oleju, a rozsmarować cienką warstwę za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka.

6 z 8
Ciasto z jabłkami smakuje najlepiej z kleksem jogurtu...
fot. Kristiana Pinne/Unsplash

Ciasto z jabłkami na jogurcie

Ciasto z jabłkami smakuje najlepiej z kleksem jogurtu greckiego

Ciasto z jabłkami to nie tylko szarlotka. Smacznym i szybszym w przygotowaniu jest tzw. jednomiskowe ciasto, którego przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekt zadowoli niespodziewanych gości.

Składniki (mała keksówka lub okrągła forma):
- 75 g pszennej mąki pełnoziarnistej,
- 75 g płatków owsianych (zmielonych na mąkę),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 1 duże słodkie jabłko,
- 3-4 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub cukru,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku,
- 1 łyżka przyprawy korzennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki orzechów włoskich.

Sposób przygotowania: Do miski wrzucić wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszać. Dodać suche składniki i połączyć je ze sobą za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu do masy dodać pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekane orzechy włoskie.

Masę należy wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na ok. 40-50 minut, do tzw. do suchego patyczka. Wystudzone ciasto podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z esencją waniliową i odrobiną ksylitolu.

7 z 8
Słodkie wypieki mogą być fit pod warunkiem, że kaloryczne...
fot. congerdesign/Pixabay.com

Słodkie wypieki mogą być fit pod warunkiem, że kaloryczne składniki zamienimy na lżejsze odpowiedniki.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polecamy

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?