
Arbuz po treningu? To dobry pomysł
Arbuz zawiera cytrulinę, która przyspiesza m.in. proces regeneracji mięśni po wzmożonym wysiłku fizycznym. Zjedzenie go po treningu może pomóc w ograniczeniu powstawania zakwasów.

Jedzenie arbuza może wywołać migrenę
Osoby cierpiące z powodu migren, muszą wykazać się szczególną ostrożnością sięgając po arbuza. Badanie przeprowadzone na 3 935 pacjentów z migreną i 1 163 z napięciowym bólem głowy wykazało, że zjedzenie arbuza wywołało ból głowy u 29,5 proc. migrenowców.
Eksperci dopatrują się przyczyny w stopniu dojrzałości owocu. Zbyt kwaśny może zadziałać, jak wyzwalacz migrenowego bólu głowy. Ale także zbyt dojrzały, bogaty w tyraminę. może przyczynić się do złego samopoczucia osób cierpiących z powodu migreny.
Aby zminimalizować wystąpienie bólu głowy należy kupować dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce. Umieszczać je pokrojone i szczelnie zapakowane w lodówce oraz jeść w rozsądnych ilościach.

Nadmierne spożycie arbuza może powodować problemy trawienne
Arbuz jest źródeł związków ulegających fermentacji przez bakterie jelitowe, co u osób z problemami trawiennymi może prowadzić do objawów takich jak wzdęcia, ból brzucha i biegunki. Ze względu na dużą zawartością fruktozy, spożycie owocu powinny ograniczać osoby znajdujące się na diecie eliminacyjnej FODMAP, czyli np. te z zespołem jelita drażliwego.