Co robić, żeby mieć płaski brzuch? Wypróbuj dietetyczne triki zamiast rewolucji na talerzu. Oto 15 sprawdzonych sposobów na szczupłą talię
Postaw na pełne ziarna
Węglowodany to sprzymierzeńcy szczupłej talii – pod warunkiem, że wybierasz ich naturalne źródła w postaci pełnoziarnistych produktów zbożowych. Zawarty w nich błonnik zapewnia długotrwałe uczucie sytości po posiłku, a ponadto stymuluje wydzielanie hormonów ograniczających odkładanie tkanki zapasowej w okolicach pasa. Najlepiej, by codzienna porcja tego składnika wynosiła ok. 30 g. Jak pokazały badania przedstawione w piśmie „Obesity”, na każde 10 g spożywanego błonnika tempo odkładania tłuszczyku na brzuchu maleje o ok. 4 procent. A jak odkryli naukowcy z Uniwersytetu Tufts, osoby zjadające 3,5 porcji pełnych ziaren dziennie mają nawet o 10 proc. tłuszczu brzusznego mniej niż ci, którzy zapewniają sobie poniżej pół porcji takich produktów dziennie. Jeśli znudziły ci się płatki owsiane, kasze i razowiec, sięgaj częściej po najbogatsze odżywczo ziarna, jakimi są komosa ryżowa i amarantus.