1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Rak żołądka należy do najgorzej rokujących nowotworów, a...
fot. senk/123RF

Te produkty zwiększają zagrożenie rakiem żołądka! Najlepiej nie jedz ich codziennie!

Rak żołądka należy do najgorzej rokujących nowotworów, a przy tym dających niespecyficzne objawy. Sprzyjają mu nie tylko choroby tego narządu, ale również dieta, a zwłaszcza pewne rodzaje żywności.

Sprawdź, które produkty powiązano z częstszym rozwojem raka żołądka – i z tego powodu należy ograniczyć ich spożycie.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 11
Dieta bogata w sól to jeden z najlepiej przebadanych...
fot. andreyst/123RF

Produkty solone

Dieta bogata w sól to jeden z najlepiej przebadanych czynników rozwoju raka żołądka. Ustalono, że zwiększa zagrożenie jego wystąpienie o 12 procent na każde kolejne 5 g tego składnika. Do produktów najbardziej sprzyjających zachorowaniu należą te utrwalone poprzez suszenie, solenie i wędzenie. To zwłaszcza wędzone mięsa i ryby, a także filety i tusze solone (np. śledzie), wędliny, pikle warzywne i kiszonki, choć ostatnie należą do zalecanych w umiarkowanych ilościach.

3 z 11
Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w...
fot. bogumil/123RF

Wędliny i kiełbasy

Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w tym również kiełbasy, które wyrabia się z mieszankami peklującymi. W roli konserwantu chroniącego przed śmiertelnym zatruciem toksyną botulinową zawierają one azotyn sodu. W żołądku mogą być one przekształcane w nitrozaminy, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka tego narządu i inne nowotwory pokarmowe, w tym raka żołądka. Wysokie spożycie przetworów mięsny zwiększa ryzyko jego rozwoju o 24 procent.

4 z 11
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Zobacz również

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć