
Co na detoks wątroby? Te produkty warto dodać do swojego jadłospisu
Gdy wątroba szwankuje, trzeba wspomóc ją za pomocą odpowiedniej diety. Odstawienie produktów i używek, które pogarszają samopoczucie, to sprawa oczywista. Co jednak jeść, by jak najszybciej poczuć się lepiej?
W przypadku problemów z trawieniem, opuchlizny brzucha, wzdęć i częstej zgagi warto sięgać po pewne pokarmy.
Sprawdź, co wspomoże stan wątroby!
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Czosnek
Czosnek spożywany na co dzień pobudza procesy odtruwania w wątrobie. Nie chodzi jednak o to, by zjadać ilości powodujące wzdęcia i inne sensacje – pożądane są raczej dawki takie jak ząbek na dzień.
Gdy jednak wątroba poważnie szwankuje, lepiej zostawić czosnek na lepsze czasy, podobnie jak inne warzywa cebulowe.

Buraki
Buraki są jednym z najłatwiej dostępnych produktów wspomagających pracę wątroby i detoksyfikację organizmu, a jednocześnie pobudzających perystaltykę jelit i moczopędnych.
Warto spożywać je w różnych formach, w tym również w postaci soku. Uwaga jednak na produkty z kartonu oraz z koncentratu! Większość zawiera pokaźne dawki sodu, co niweluje część z korzystnych aspektów spożywania buraków. Polecany jest sok niskosodowy lub wyciskany w domu.

Karczochy
Spożywane jako przysmak dna kwiatowe karczocha to źródło związków wspomagających pracę wątroby. Ponieważ warzywo to jest trudno dostępne i drogie, równie dobrze można wybrać suplement diety zawierający jego wyciąg.
Związek aktywny z karczocha, używany też w preparatach jako samodzielny składnik, nosi nazwę cynaryny. Najlepiej działa w połączeniu z sylimaryną, którą pozyskuje się z nasion ostropestu.